Er du en Empat?

Hvad vil det sige at være en Empat?

Intuitiv empati er evnen til at fornemme andre menneskers energi, i en sådan grad, at du absorberer det og føler de samme intense følelser i din egen krop.

Med træning og opmærksomhed, kan alle mennesker føle andres subtile energi, men det er ikke alle der er intuitive empater. Derfor er det meget vigtigt, at finde ud af om du er en intuitiv empat, så du har værktøjerne til at undgå at blive stærkt påvirket af energien fra mennesker omkring dig.

I mit terapeutiske arbejde med empatiske klienter, følger jeg Dr. Judith Orloffs vejledninger. Hun har skrevet mange bøger om emnet, bl.a. The Empath’s survival guide, Life Strategies for sensitive people’, 2017.

Nedenfor har jeg beskrevet de udfordringer hun nævner at man står over for som empat, samt hvordan jeg arbejder med disse udfordringer.

Hvem er Intuitive Empater?

Hvad er forskellen mellem at have empati, og at være en empat? At have empati betyder at vores hjerte rækker ud til en anden person, som føler glæde eller smerte. For empater kan det føres meget længere end det. Da empater ikke har det samme filter som mange andre, så føler de andre folks følelser og smerte i deres egne kroppe. Empater har et ekstremt sensitivt neurologisk system. De har ikke de samme filtre, som andre mennesker bruger til at blokere stimulering.

Empater er følelsesmæssige svampe, som absorberer både den positive og negative energi fra verden og menneskene omkring dem. Så de kan lide af udmattelse, angst, afhængighed, depression mm.

Positive Sider og Udfordringer

Empater har vidunderlige karaktertræk. Som empath kan du:

 • Har store hjerter og har instinktivt lyst til at hjælpe andre i nød, eller de dårligt stillede
 • Fornemme et andet menneskes vitalitet
 • Er en drømmende idealist
 • Være passioneret, dyb, i kontakt med sine følelser og medfølende.
 • Er intuitiv, spirituel og kan fornemme energi og
 • Sætter særligt pris på- og føler sig hjemme i naturen

Men Empater kan også opleve flere udfordringer:

 • Kan få sensorisk overstimulering og absorbere andres stress og negativitet
 • Føler ting intenst, og kan opleve følelsesmæssige tømmermænd og udbrændthed
 • Føle sig ensom og isoleret
 • Føle andres fysiske ubehag, stress og negative følelser, selv når de er usagte -inklusiv deres frustration, angst og frygt
 • Føle sig træt og syg når de er blandt giftige mennesker, støj, vold og stress

Empater og afhængighed

Selvmedicinering er udbredt blandt empater. Ubehaget ved at blive overstimuleret bliver dæmpet af søge mod alkohol, stoffer, sex, mad, gambling, shopping og andre afhængigheder.

Der er en høj pris at betale for at håndtere sensitivitet gennem afhængigheder. Denne adfærd udtømmer dit sind, krop og sjæl, og skaber sygdom, depression og angst.

Overspisning og madafhængighed er almindelig blandt empater. Mad er medicin; det kan stabilisere en empats sensoriske system, men det kan også skyde det ud af kurs. Ekstra vægt kan være en måde at armere sig på, for at undgå at absorbere andres smerte eller stress. Ekstra vægt kan berolige dig og fungere som en buffer for negativitet. Men overspisning er ikke en sund måde at håndtere tingene på. Der er så mange sundere alternativer!

Sådan kan jeg hjælpe

Gennem vores fælles arbejde, vil vi fokusere på sunde alternativer og forsvarsmekanismer mod overstimulering.

Det er vigtigt at forstå situationerne, og måden du reagerer på dem.

Empater og forhold

Empater har ofte særlige udfordringer i alle deres relationer, inklusiv parforholdet, pga. deres øgede sensitivitet. Det rette parforholdet styrker empater. At blive elsket og respekteret får os til at føle os værdsæt.

I et parforhold kan manglende tid for sig selv få empater til at blive sensorisk overstimulerede of føle sig kvalte. 

Sådan kan jeg hjælpe

I løbet af samtalerne vil vi samarbejde om at finde sundere måder du kan  forholde dig til ovenstående problemstillinger. Du lærer at mærke efter dine egne behov og sætte granser. Desuden vil du få værktøjer som hjælper dig til at give udtryk for dine behov med særligt fokus på ‘alene tid’.

Folk der dræner din energi

Folk der dræner din energi er tiltrukket af empaters sensitivitet og empati. De bør derfor være forberedt på sådane situationer.

Sådan kan jeg hjælpe

Igennem samtalerne vil vi arbejde med at identificere de mennesker, i dit liv, som dræner din energi og udforme strategier til effektivt at håndtere dem. At gøre dette Det vil betyde en store forskel i kvaliteten af dine forhold, og forebygge at du bliver drænet i dem.

Arbejde

Som de fleste andre, har empater brug for at føle sig tilpas i deres arbejdsmiljø. Men, da empater kan være mere følsomme overfor stress end andre, kan det være sværere for dem at undgå at blive udmattede i deres job. Husk, at som en empat kan du være kreativ, opfindsom og visionær; måske tænker du ud af boksen og elsker at hjælpe andre. Så hvis dine talenter bliver udnyttet, kan arbejdet være berigende og sjovt.

I lyset af dette er det vigtigt at empater er opmærksom på at finde et job de trives I da de vil mistrives meget I det forkerte job.

Sådan kan jeg hjælpe

I vores arbejde sammen, vil vi undersøge hvilket job der bedst vil passe til din sensitivitet og dit temperament. Hvis du bliver nødt til at blive i et mindre ideelt job, vil jeg også give dig værktøjerne til at få det bedste ud af dit arbejdsmiljø. Det er også vigtigt at håndtere eventuelle udfordrende kollegaer på din arbejdsplads. Så snart du opnår færdighederne til at håndtere disse, vil dit arbejde blive mere behageligt.

Empater og intuition

Intuition er en vidunderlig del af at være empat.

Som empat er det vigtig for dig at lære at håndtere din intuition og beholde jordforbindelsen. Nogle gange kan disse intuitive oplevelser føles overvældende.

Hvordan kan jeg hjælpe

Igennem samtalerne vil du få indsigt i hvem du er som intuitiv empat, og det vil hjælpe dig med at forblive centreret og forstå hvad du ser og føler på en balanceret måde. Vi vil arbejde sammen mod selvforståelse og selvudvikling.