Oplev hvordan du kan øve dig på Shinrin-Yoku, skovbadning

Shinrin-Yoku, Skovbadning

Kære Alle,

I dag vil jeg introducere jer til det smukke begreb Shinrin-Yoku – ’skovbadning’.

Jeg elsker natur generelt, men min absolutte yndlingsnatur har altid været skove og skovområder. De minder mig om min barndom og privilegiet ved at vokse op så tæt på naturen.

Det gør mig så lykkelig at opleve den øgede respekt og det positive fokus, der er på naturen og skovene nu om dage. Det er vidunderligt at læse om et stigende antal studier og relevant forskning, der fokuserer på de helbredsmæssige fordele, der er ved at gå tur i skoven og være i nærheden af træer.

Jeg håber, du vil nyde de følgende oplysninger lige så meget, som jeg gjorde ☺️.

***

Shinrin-Yoku, eller Skovbadning

Udtrykkets oprindelse

Shinrin betyder skov på japansk, og yoku betyder bad. Så Shinrin-Yoku betyder at bade i skovens atmosfære med åbne sanser. Det er ikke motion, jogging, eller hiking, det betyder helt enkelt at være i naturen og forbinde sig med den gennem syns-, høre-, smags-, lugte-, og følesanserne.

Udtrykket blev opfundet i 1982 af den daværende direktør for Skovbrugsagenturet for Landbrug, som erklærede, at landets befolkning havde behov for healing gennem naturen. Det blev forbundet med en kampagne, der handlede om at beskytte og respektere skovene. Ideen baserede sig på formodningen om, at hvis folk blev ansporet til at tage ud i den vilde natur for at gavne deres helbred, ville de være mere tilbøjelige til at ønske at beskytte og drage omsorg for naturen.

I Japan er der nu 62 certificerede skovterapi-centre baseret på resultaterne fra forskning i skov-badning. Man anslår, at der hvert år går mellem 2.5 og 5 millioner mennesker på skovstierne. Shinrin-Yoku er blevet almindelig praksis for japanerne, en måde, hvorpå de tager hånd om deres helbred.

Studier og forskning

I dag findes der adskillige videnskabelige undersøgelser af Shinrin-Yoku’s gavnlige indflydelse. Undersøgelserne tyder på, at selv to timers skovbadning kan hjælpe os med at trække stikket fra teknologien og komme ned i et roligere tempo. Som om vi – når vi forbinder os med naturen gennem vores sanser – begynder at trække på den enorme mængde af goder, som naturen stiller til vores disposition.

Forskere fra Stanford University opdagede, at det at gå i naturen hjælper os til at holde op med at bekymre os om vores problemer. Studiet blev udført på en gruppe studerende, der fik foretaget en række målinger af deres humør før og efter deres gåtur. Den ene halvdel af gruppen gik i et grønt område af universitetet, mens den anden del gik i nærheden af en travl gade med tung trafik. Resultaterne viste, at det at gå i naturen letter følelsen af angst og andre negative følelser, og forøger positive tanker.

En anden relevant videnskabelig undersøgelse viste, at det at gå (både i byer og landlige omgivelser) reducerede de rapporterede målinger af angst, depression, vrede og forvirring. Imidlertid var det kun gåture i skovområder, der havde positiv effekt i forhold til livskraft og udmattelse. Interessant nok havde to timers gåtur i skoven samme effekt på humørmålingerne, som længere ekskursioner.

Fordelene ved gåture i skoven:

Sænker stressniveauet

Når vi er bekymrede eller under pres, frigør vi hormonet cortisol. Når cortisol frigives konstant, kan det forstyrre kroppens processer. Derfor har mennesker, der producerer meget cortisol, øget risiko for mange forskellige sundhedsproblemer. Forskere påviser, at skovbadning hjælper til at sænke stresshormonerne cortisol og adrenalin. Desuden hjælper det med at undertrykke det sympatiske nervesystem (’kæmp eller flygt’ delen, som får dit hjerte til at slå hurtigere og blodtrykket til at stige), og det forstærker det parasympatiske (hvil-og-restituer) nervesystem.

Støtter immunsystemet

Luften i skoven har ikke bare en højere koncentration af ilt, den er også fuld af phytoncider, som giver luften dens karakteristiske aroma og duft. Phytoncider er naturlige olier inde i planterne og de udgør en del af træernes forsvarssystem. Træerne frigiver disse olier for at beskytte sig imod bakterier, insekter og svampeangreb, og ydermere er olierne en del af kommunikationsbanen mellem træer (den måde træer taler med hinanden på). Stedsegrønne træer som fyrretræer, cedertræer, graner og nåletræer er de træer, der producerer flest phytoncider. Studier viser, at bliver man eksponeret for phytoncider, falder niveauet for stresshormoner betragteligt og derfor hjælper det til at formindske niveauet af anspændthed, angst, vrede og fjendtlighed, udmattelse og forvirring. Forskning viser også, at phytoncider kan forøge antallet og aktiviteten af natural killer (NK) celler i kroppen (som spiller en afgørende rolle for immunsystemet), ligesom de forstærker anti-cancer proteinernes aktivitet.

Forbedrer søvnkvaliteten

Videnskabelige undersøgelser viser, at man sover bedre, når man tilbringer tid i naturlige omgivelser, også selv om man ikke markant øger mængden af fysisk aktivitet.

Hvordan du kan praktisere Shinrin-Yoku

Du kan skovbade når som helst, der er træer – i regn, solskin og sne. Det er vigtigt ikke at skynde sig gennem skovområderne, for når du går langsomt, holder det dine sanser åbne, så du bemærker tingene omkring dig og dufter skovens luft.

Lyt til fuglene, der synger, dyr, der strejfer omkring og vinden der får træernes blade til at rasler.

Se på de forskellige nuancer og sollyset, der filtreres gennem grenene.

Lugt til skovens duft og indånd den naturlige aromaterapi fra phytonciderne.

Smag på luftens friskhed ved at tage lange, dybe åndedrag.

Føl skovens teksturer; læg hænderne på træernes stamme, dyp fingrene og tæerne i en bæk eller læg dig i skovbunden.

Drik skovens smag, så du giver din følelse af glæde og ro frit løb. Det er din sjette sans.

Du kan læse mere om den smukke, afslappende praksis ’skovbadning’ i følgende bog:

Into the Forest: How Trees can Help You Find Health and Happiness’, by Dr. Qing Li (associate professor ved Nippon Medical School i Tokyo, som har forsket 13 år i Shinrin-Yoku).

Med venlig hilsen,

Melinda

Source: ‘A new branch of medicine’, Country Living, august 2019, p. 163-166; Extracted from ‘Into the Forest: How Trees can Help You Find Health and Happiness’, by Dr. Qing Li

Et lille trin kan hjælpe på vej til en lysere fremtid…

Ring til mig på +4529827417 eller indtast dine oplysninger forneden for at arrangere en aftale – jeg vender tilbage hurtigst muligt.

Hvis du ikke hører fra Melinda, er din henvendelse ikke blevet modtaget. Kontakt venligst Melinda på: melimarton@gmail.com.

Comments are closed.