Vigtigheden af at være selvsikre og sætte klare grænser

Vigtigheden af at være selvsikre og sætte klare grænser

Kære alle,

I denne blog vil jeg gerne dele information om, hvordan vi kan skabe sunde grænser ved at være selvsikre. Jeg vil også forklare, hvorfor det er så vigtigt.

Selvsikkerhed er et problem for mange højsensitive og empatiske klienter og også klienter med lavt selvværd og selvtillidsproblemer

Selvsikkerhed omfatter følgende:

    • At være i stand til at sætte klare grænser
    • At fortælle vores ærlige mening
    • At udtrykke over for dem, der står os nær, når vi føler os såret af deres ord

Hvad er selvsikkerhed?

At være selvsikker betyder, at du er bevidst om dine følelser og dine grænser, og at du er i stand til at udtrykke dem over for dig selv og over for dem omkring dig: din partner, dine venner, dine kolleger, din familie osv.

 

At være selvsikker har intet at gøre med at være egoistisk. Overhovedet ikke. Det betyder, at du udtrykker det, du har brug for, og det, der er vigtigt for dig, på en kærlig måde. Det er et tydeligt tegn over for dig selv og andre, at du ærer den person, du er. Det betyder ganske enkelt, at du respekterer dig selv lige så meget som du værdsætter andre. At være selvsikker betyder ikke, at du behøver at undskylde eller have dårlig samvittighed over at sætte disse grænser.

 

I personlige relationer hjælper det andre til at forstå, hvem du er, og hvad der er vigtigt for dig som person, at du sætter klare grænser og udtrykker dine ærlige meninger. Følelsen af at være elsket hænger i høj grad sammen med at blive forstået, at lade den anden person kende dit sande jeg. Kærlighed kræver, at vi alle tager en risiko ved at være den, vi virkelig er.

 

På et professionelt plan samt i forretnings- og arbejdssammenhænge er det også afgørende at sætte grænser og udtrykke sin egen mening, og det kan gøres på en blid og positiv måde.

Når man er selsikker, tager man ansvar, og man gør noget for at forbedre en situation; det hjælper som regel direkte, da man straks får det bedre med sig selv.

Hvordan kan vi stå op for os selv?

Når vi konfronteres med enhver form for fare, har alle levende væsener en måde at forsvare sig på. Denne reaktion er indbygget i ethvert fysisk væsen for at sikre dets overlevelse. Så det er ok at erkende, at vi har en forsvarsmekanisme.

Når nogen siger eller gør noget ubelejligt eller ubehageligt, er det bydende nødvendigt at erkende de følelser og tanker, der er forbundet med det. Nogle kan mærke, at mavemusklerne strammer sig, andre bliver rødmede af vrede eller forlegenhed.

Når du er blevet opmærksom på dine tanker og følelser, kan du henvende dig til personen på denne måde:

  • ‘Jeg vil gerne afklare nogle ting med dig.’ eller/ og ’Jeg holder virkelig af vores forhold, så jeg har brug for at dele mine følelser med dig, så vi kan få dem afklaret.’
  • Se personen i øjnene, mens du taler om, hvad der er sket, og hvad du har brug for. Forsøg ikke at forhandle, og det er vigtigt at eje dine egne følelser; du må ikke give den anden skylden og ikke skamme dig.
  • Brug sætninger som f.eks: ‘Jeg følte, ‘jeg føler’, ‘for mig’.
  • Forklejn ikke dine følelser og undskyld ikke dine følelser. Husk, at vi har ret til vores følelser, selv om andre mennesker ikke er enige eller forstår dem.

Hvis den anden person begynder at give skylden eller bliver defensiv, vil samtalen blive uproduktiv. Så længe du eller begge bebrejder hinanden, vil intet blive løst.

Hvis det er et forhold, hvor du ofte har brug for at stå op for dig selv, sætte grænser og være selvsikker, så tag dig tid til at overveje det. Giftige forhold er, som navnet siger giftige, usunde. Du behøver ikke at have et sådant forhold, når der er så mange ikke-toksiske potentielle venner og partnere til rådighed. Tro aldrig, at du er nødt til at nøjes med et usundt forhold. Det behøver du heller ikke.

Nu et par ord om grænser

Du har dine grænser, som ingen kan overskride, ikke engang den nærmeste person i dit liv.

Grænser er måder at vise folk, hvad du vil og ikke vil acceptere i et forhold. Vi skal alle investere tid og energi i det (så det kræver en vis mængde arbejde), men det er det værd!

Alle forhold har problemer og forhandlinger om grænser. Så det handler ikke om at man skal undgå konflikter, men hvordan man håndterer dem i et langvarigt forhold.

Eksempler på grænser er personligt rum (kropsrum), at tilbringe tid alene, at høre anerkendende og kærlige ord, at dine personlige ting skal respekteres og efterlades i fred osv.

Husk også at respektere retten til at planlægge din egen tid og træffe dine egne beslutninger. Lad ikke andre diktere, hvad du skal gøre og hvornår du skal gøre ting. Du har f.eks. ret til ikke at tage telefonen, når den ringer, og du har ingen grund til at føle dig forpligtet til straks at besvare e-mails og indlæg på sociale medier (et meget relevant emne).

Hvis nogen beder dig om at droppe alt for at køre dem gennem byen, har du ret til at sige nej.

Grænser er en form for selvomsorg. Når du overholder og arbejder med dine grænser, øges dit selvværd og din selvtillid ved at du ikke tillader andre at manipulere, give dig skyldfølelse eller kontrollere dig.

En anden vigtig ting er, at alle har gavn af, at du lærer at opretholde dine grænser og sige nej med ynde, kærlighed og fasthed. Du lærer også andre at stå op for deres grænser, at huske at støtte sig selv igen og at vokse.

Når du udøver dine grænser og lærer at sige nej, får du mere fritid til at bruge på dine passioner og dine prioriteter og dermed mere energi og mere livskvalitet. Du føler dig simpelthen mere glad, lykkelig og tilfreds.  Grænser giver os et sundere og gladere sind og et højere energiniveau. Du er ikke længere fikseret på tanken om, at andre mennesker udnytter dig. Tankemønstre som – at være bitter, føle sig som et offer, ikke at have kontrol over sit liv, – kan, hvis de ikke kontrolleres, føre til depression, angst, afhængighed, relationsproblemer, ensomhed og andre negative konsekvenser.

Vær opmærksom på dine følelser, og sæt grænser over for din familie, dine kolleger og dine venner.

Lad dem vide, hvad du mener, hvad du tænker og føler.

Lær at sige “nej” med ynde, kærlighed og fasthed.

 

Ved at være selvsikker værdsætter du den, du er, og alle har gavn af det: dig selv og dine omgivelser.

Så husk på sunde grænser, og lær at være selsikker. Det er det hele værd!

Med venlig hilsen,

Melinda

Inspirationskilde: Virtue, Doreen, PhD: Assertiveness for Earth Angels: how to be loving instead of too nice, 2013

Photo by Quentin Lagache

Et lille trin kan hjælpe på vej til en lysere udsigt…

Ring til mig på +4529827417 eller indtast dine oplysninger forneden for at arrangere en aftale – jeg vender tilbage hurtigst muligt.

Hvis du ikke hører fra Melinda, er din henvendelse ikke blevet modtaget. Kontakt venligst Melinda på: melimarton@gmail.com.

Comments are closed.