Hjælp til pårørende med symptomer på depression, stress og angst

Hjælp til en pårørende med symptomer på depression, stress og angst

Kære alle,

Hvordan kan vi bedst støtte familiemedlemmer, der har depression, stress eller angstsymptomer? De modtager forhåbentlig allerede professionel hjælp, men hvad kan vi gøre for at gøre en positiv forskel?

Jeg møder ofte disse spørgsmål. Jeg ved, at familien gerne vil hjælpe; det er bare en udfordring at vide hvordan.

Her følger nogle enkle, men effektive idéer til, hvordan du kan hjælpe.

At føle sig forstået

Prøv at forstå den anden. Det er lidt som at se verden gennem den andens briller.

Lyt opmærksomt og stil åbne spørgsmål.

I stedet for at spørge f.eks:

Har du haft en god dag? Du kan spørge: Hvordan var din dag?

Eller i stedet for: Fik du slappet af i løbet af dagen? Du kan spørge: Hvad var den bedste del af dagen for dig? Eller: Hvordan slappede du af i dag?

Det vigtigste er, at du er åben og lytter til det, du får at vide (svar ikke med: Jeg er også træt, eller jeg havde også smerter osv.) Det handler ikke om dig; det handler om at lytte opmærksomt til den anden. Du vil forhåbentlig også få mulighed for at tale om din dag, men i en anden sammenhæng.

At blive lyttet til

Forsøg ikke at finde løsninger på de problemer eller udfordringer, du hører om.

Anerkend i stedet det, du hører, og berolig den anden person.

For eksempel: Jeg lytter til det, du siger; det lyder som om, at det ikke er let lige nu; jeg er her. Hvis du har brug for noget, så sig til, hvis du har brug for noget. Eller: Det lyder svært; hvordan har du det nu?

Anerkendelse

Anerkend hver positiv ændring, du får fortalt om. På den måde styrker du den andens selvværd og selvtillid, og du hjælper den anden person til at blive bevidst om sin indre styrke og sine ressourcer.

F.eks. Det lyder godt, at du prioriterede en god hvile. Godt gået, for jeg ved godt, at det ikke er let for dig at gøre det.

At være aktiv

Lav aktiviteter sammen – gå f.eks. en tur sammen eller lav aftensmad sammen. Det hjælper den anden person til at være her og nu og mindre i sine egne tanker. At ligge på sofaen og se tv sammen er ikke det bedste valg, da det kan aktivere bekymringer og tanker om ikke at være god nok.

Det kan også være en udfordring at motivere sig selv til at gøre noget alene, men at gøre det sammen med en anden person føles mere overskueligt.

Pleje af selvværd

Respekt, værdsættelse og anerkendelse hjælper personen til at føle sig elsket og forstået. Symptomer på stress, angst og depression følges op af lavt selvværd og selvkritik. Derfor gør respekt, påskønnelse og anerkendelse en stor forskel og hjælper helingsprocessen betydeligt.

For eksempel: Jeg ved godt, at det ikke er det nemmeste for dig lige nu. Det smager godt.

Et kort møde med en professionel

Når det er muligt, foreslår jeg, at mine klienter tager deres partner med ind til en kort samtale (ca. 30/40 min), så vi mødes alle tre, min klient, partneren og jeg. Jeg starter med at forklare situationen, og bagefter fokuserer vi på, hvad klienten har brug for, og hvordan partneren kan være der for at hjælpe og støtte bedst muligt.

Disse møder er styrkende og meget nyttige for begge parter, da de hjælper klienten med at få den eksterne støtte, han/hun har brug for, og partneren med at forstå, hvordan han/hun bedst kan hjælpe.

Jeg håber, at du fandt disse oplysninger nyttige, og at du har fået nogle redskaber til bedre at forstå og støtte din elskede i situationer, hvor han/hun virkelig har brug for det.

Med venlig hilsen,

Melinda

Photo by Johannes Plenio

Et lille trin kan hjælpe på vej til en lysere fremtid…

Ring til mig på +4529827417 eller indtast dine oplysninger forneden for at arrangere en aftale – jeg vender tilbage hurtigst muligt.

Comments are closed.