Det gode ved at være særligt sensitiv og intuitiv empat

Det gode ved at være særligt sensitiv og intuitiv empat

Kære alle,

Jeg arbejder med mange klienter, der er særligt sensitive og/eller intuitive empater. En af disse klienters almindelige udfordringer er, at de er anderledes. De spørger ofte sig selv: ”Hvorfor kan jeg ikke bare være ligesom alle andre, jeg kender?”

På denne blog vil jeg fokusere på alle de fantastiske ting, man kan oplevet i sit liv som særligt sensitiv og/eller empat.

Her kan du læse om empater og empati, hvad det er, hvordan du kan finde ud af, om du er empat, og sidst men ikke mindst, kan du lære de vigtigste færdigheder i at grounde, centrere og beskytte dig selv.

Jeg vil også nævne hvilke problemer empater henvender sig med i min praksis, og hvordan jeg begynder at arbejde med dig, når du kontakter mig med problemer i forbindelse med udfordringer i i forhold til særlig følsomhed og empati. Du kan læse mere om, hvordan jeg arbejder med klienter, der er empater og med clienter med særlig følsomhed på min hjemmeside.

Der er skrevet en del bøger om særlig følsomhed og empater. Den teori, de kurser og bøger, jeg følger i min kliniske praksis bygger på Dr. Judith Orloffs arbejde. Dr. Judith Orloff har en fantastisk indsigt i alt, hvad der omhandler empater, og har skabt utroligt mange positive forandringer i, hvordan professionelle ser og forstår symptomer, der stammer fra følelsesmæssig overbelastning hos empater. Den følgende information er baseret på Dr. Judith Orloffs kurser og hendes seneste bog, som hedder ”The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People”, og er en bog, jeg varmt kan anbefale.

Empati og empater

Intuitiv empati er evnen til at fornemme sensorisk energi fra andre mennesker i en grad, så du optager det i dit eget system og kommer til at fungere som en ”energisvamp”.

Selvom alle mennesker, med træning og opmærksomhed, kan lære at sanse andre menneskers fine energier, er vi IKKE alle intuitive empater. Det er derfor meget vigtigt, at du finder ud af, om DU er en intuitiv empat, så du dels kan lære at sanse fine energier, men også så du kan få værktøjer til ikke at optage disse energier i dit system.

Når du har lært, hvordan du sanser din egen krops fine energier, kan du blive i stand til at mærke hvordan andre menneskers energier påvirker dig.

Hvad er forskellen på at være empatisk og at være empat?

At være empatisk betyder at dit hjerte rækker ud til andre mennesker i smerte eller glæde. Men for empater rækker det meget længere. Eftersom vi ikke har de sædvanlige filtre, som mange mennesker har, sanser vi andres følelser og fysiske sansninger i vore egne kroppe.

Empater er følelsesmæssige svampe, der har en tendens til at optage stress (og positiv energi) fra mennesker og verden omkring dem—derfor kan de komme til at lide af udmattelse og angst, være deprimerede, have misbrug og meget mere.

Det aktuelle stressniveau, der findes overalt på kloden sammen med et generelt og konstant bombardement med informationer, får os til at føle os overvældede.

Selv ikke-empater bliver empater, fordi deres almindelige forsvarsmekanismer bliver udslidte!

Hemmeligheden ved at være en kompetent empat er at lære at grounde, centrere og beskytte sig selv. På den måde bliver vi mere modstandsdygtige og bedre i stand til at stå ansigt til ansigt med livets udfordringer, uden at vi føler os sansemæssigt overbelastede.

Empater har et ekstremt følsomt neurologisk system, uden de samme filtre, som andre mennesker, til at lukke overstimulering ude. Derfor optager vi både positive og negative energier fra omgivelserne. Vi er så følsomme, at det føles som at holde noget i en hånd, der har 50 fingre i stedet for 5. Empater super-reagerer i ordets rette forstand.

Gaven ved at være empat

Empater har nogle fantastiske træk.

 • Vi har store hjerter og instinkt for at hjælpe andre, som lider nød eller som er mindre heldige end vi.
 • Vi er drømmere og idealister.
 • Vi er også passionerede og dybe, i kontakt med vores følelser og medfølende.
 • Vi er intuitive, spirituelle og kan sanse energi.
 • Vi sætter stor pris på naturen og føler os hjemme i den.

Udfordringerne ved at være empat

Men empater har også nogle særlige udfordringer.

 • Vi kan blive sansemæssigt overbelastede og optage stress og negativitet fra andre.
 • Vi føler alting meget intenst og kan opleve sansemæssige tømmermænd og udbrændthed.
 • Vi kan også føle os ensomme og isolerede.

Empaters kroppe er anderledes end andre menneskers kroppe. Vi sanser og føler alt. Vores kroppe er så porøse at vi optager både positive og negative energier fra vores omgivelser. Det kan påvirke vores helbred på forskellig vis.

På den positive side kan vi sanse en anden persons vitalitet, men vi kan også føle fysisk ubehag, stress og negative følelser hos andre, selv om de ikke udtrykker det direkte – inklusive deres frustrationer, vrede og frygt. Som empater kan vi føle os trætte og syge, når vi er sammen med toksiske mennesker, udsættes for støj, vold, hastværk og råben.

Hvordan bliver man empat?

De fleste empater er født med den vidunderlige gave, som høj følsomhed er. Andre bliver empater af livsoplevelser som trauma, krise, situationer i de første levevår, hvor de måtte udvikle særlige færdigheder og særlig opmærksomhed for at kunne tilpasse sig (og overleve) krævende situationer. Også fysisk sygdom kan gøre os til empater.

Er du en intuitiv empat? Tag testen

 • Bliver jeg beskrevet som oversensitiv?
 • Er jeg nem at stimulere og overvælde?
 • Begynder jeg at føle mig distræt og føler fysisk smerte, hvis en ven eller person nær mig føler sig sådan?
 • Går jeg rundt i en tung sky og går i en lang bue udenom den?
 • Bliver jeg nervøs i tætpakkede elevatorer, fly eller tog?
 • Er jeg hyper-følsom overfor lyd, lys, lugte eller megen snakken?
 • Falder min energi, hvis jeg ser ubehagelige nyheder?
 • Bliver jeg udbrændt af at være sammen med mange mennesker, så det kræver megen energi for at komme over det?
 • Farer jeg hen til køleskabet for at trøstespise, når jeg er sammen med negative mennesker?

Tre værktøjer til at opbygge en balanceret hverdag

Her kommer der tre fantastiske værktøjer, du kan benytte til at beskytte dit energiniveau i hverdagen, forbedre dit selvværd og selvsikkerhed og opbygge en balanceret og lykkelig hverdag.

Visualisering af grounding og jordforbindelse

Forestil dig, på et fredfyldt sted, et stort træ med en stærk stamme, der strækker sig ned gennem midten af din krop fra hoved til fødder. Forestil dig at træets rødder vokser ud af dine fødder og ned i jorden og giver dig en behagelig følelse af noget solidt. Brug nogle minutter på at føle denne kraftfulde og groundende energi.

Tre minutters hjertemeditation

Luk øjnene. Tag et par dybe indåndinger og slap af. Læg nu din håndflade på hjertechakraen midt på dit bryst. Fokuser på et smukt billede, du holder af, som en solnedgang, en rose, havet eller dit barns ansigt. Føl kærligheden bygge sig op i dit hjerte og din krop. Lad den kærlige følelse trøste og friske dig op. Toksisk energi forlader din krop alt imens du renses af kærlighed.

Skærm dig selv på jobbet

Forestil dig i stressede situationer — eller hvis du opfanger en kollegas negative energi og følelser —at du er omgivet af et skjold af hvidt lys, der beskytter dig og kun lader det, der er positivt slippe igennem. Denne strategi sikrer, at du ikke optager dine klienters, kunders eller kollegers stress.

Kilde: Dr. Judith Orloff, The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People”

Problemer og udfordringer, empater eller særligt sensitive klienter kan kontakte mig om

I min kliniske praksis, arbejder jeg hver dag med empater og klienter, der er særligt sensitive. Nogle af dem ved godt, at de er særligt sensitive eller empater og beder om hjælp til at lære personlige færdigheder i at forbedre deres livskvalitet.

Andre kontakter mig på grund af komplicerede selvfølelser, angst, stress, depressionssymptomer og en generel følelse af at være overvældet.

Andre klienter er ikke bevidste om deres eget følsomhedsniveau. Den slags klienter kontakter mig med stress og depressionssymptomer. Ofte oplever de fysisk smerte, og når helbredsundersøgelser ikke er i stand til at påvise noget, sendes de videre til en psykolog for at finde den følelsesmæssige kilde til generne.

Andre empater har problemer med negative mestringsmekanismer som alkohol, spiseforstyrrelser, overspisning, OCD som følge af emotionelle smerter (og konstante spekulationer) de bærer rundt på og mangler følelsen af indre ro.

Problemer på job, med venner, med familie og relationer, kan også ofte skyldes at klienten er empat eller er særligt sensitiv.

Arbejdet med disse klienter handler om :

 • at være eller blive i stand til at sætte grænser overfor andre
 • værktøjer til at holde op med at optage andre mennesker energi og følelser,
 • forståelsen og respekten for sig selv og hvad de i virkeligheden har brug for (klienter lærer at stoppe med at sammenligne sig selv med andre).

Det allervigtigste er, at de lærer at forstå og sætte pris på deres egne resurser og færdigheder.

Med alle mine bedste hilsner,

Melinda

Et lille trin kan hjælpe på vej til en lysere udsigt…

Ring til mig på +4529827417 eller indtast dine oplysninger forneden for at arrangere en aftale – jeg vender tilbage hurtigst muligt.
Hvis du ikke hører fra Melinda, er din henvendelse ikke blevet modtaget. Kontakt venligst Melinda på: melimarton@gmail.com.

Comments are closed.