Forstå, hvorfor du føler at du ikke er god nok og hvordan du kan ændre det

Forstå, hvorfor du føler at du ikke er god nok og hvordan du kan ændre det

Kære læser, 

Jeg har skrevet denne artikel til dig, der føler, at du ikke er god nok, og som tror, at det du gør aldrig er godt nok, som konstant tænker på, hvordan andre opfatter dig, som er opmærksom på dine følelser, kun for at fordømme dem, og listen kunne fortsætte i det uendelige.

Jeg mener at emnet er ekstremt vigtigt, ikke kun fordi jeg konstant møder det hos mine klienter, men også fordi jeg ved, at når vi oplever at føle os pressede i vores hverdag, begynder vi at kritisere os selv. I de fleste af de tilfælde af stress, depression og angst, jeg ser, såvel som hos mennesker, der er særligt sensitive eller empater, oplever jeg en indre kamp, frustration og kritisk, usikkerhed, frygt og afhængighed af andres mening om, hvordan de ser og opfatter os. Men hvordan vi håndterer det, hvordan vi genfinder kontakten til os selv, er forskelligt og individuelt for hver enkelt af os. 

En afgørende faktor er vores opmærksomhed og forståelse for, hvordan vores barndomsoplvelser har påvirket os og vores relation til os selv.

Barndomsoplevelser

Hvis dit indre barn, i løbet af de formative år af din barndom, har signaleret til dig, at du ikke er god nok, at du ikke er værd at elske, at du ikke er værdifuld, kan den opfattelse af dig selv skabe en lang række udfordringer for dig senere hen. 

Som regel forsøger det indre barn at opfylde sine behov ved at kompensere med mad, drikke, orden, jalousi, købetrang, kontrolbehov osv, men i virkeligheden handler det om en indre tomhed. 

Og svaret på denne indre tomhed skal findes indeni os selv. Vi kan ikke finde en erstatning for den i vores ydre verden. 

Så, hvis du ikke følte dig elsket, forstået eller støttet i din barndom, er de første skridt til heling, selvbevidsthed og at se ind i dig selv. Disse skridt er altafgørende for opbygningen af “broer” til selvbevidsthed og selvværd. 

Prøv at se årsagen til dine handlinger, prøv at forstå, acceptere og anerkende dine følelser. Gennem at kende og forstå dig selv, bliver du kærlig og indfølende overfor dig selv.

Fejl er vigtige

Vi laver alle fejl, og vi kan alle lære af vores fejl.

Vi udvikler vores forståelse af os selv, af andre og af verden omkring os gennem hele livet af de fejl og udfordringer, vi møder på vores vej.

Selvkritik gør lige det modsatte: den får os til at føle os små, uvæsentlige og ensomme. Du skal arbejde hen imod selvbevidsthed og selvforståelse.

Når du føler dig tom og uelsket, skal du kigge ind i dig selv for at forstå, hvad det er, der sker, hvorfor du føler, som du gør? Spørg dig selv, hvordan du kan hele dine indre sår?

Når vi bliver presset

Når vi står overfor problemer, vanskeligheder eller udfordringer, bliver vi selvkritiske fordi det aktiverer den gamle følelse af ikke at være god nok. Som at trykke på en rød knap, bringer det os tilbage til fortiden og vi begynder igen at føle, at vi ikke er gode nok. Vi begynder at tvivle på at det, vi tænker, føler og gør er rigtigt.

Vi fjerner os fra den gode kontakt til vores egne følelser og den holdning vil lægge ekstra pres på det oprindelige problem.  

Derfor er det nyttigt at arbejde med vores selvværd og selvsikkerhed i en sådan situation, og generelt forbedre vores relation til os selv.

Sådan styrker vi relationen til os selv

Hvordan kan vi gøre det? 

Træning og sport er fantastiske redskaber til at styrke vores selvværd. 

En anden effektiv måde er at reflektere over vores dag og fokusere på de ting, vi har opnået, uanset hvor små eller store de er – og anerkende dem.

At sætte opnåelige mål og belønne os selv for at nå dem, er en anden måde, hvorpå man kan udvikle selvværd og selbevidsthed. 

Anerkendelse af hver eneste dag og at forsøge at forstå, hvad vi føler og hvorfor, er en anden fremragende måde og et relevant værktøj.

Opbyg en følelse af selvbevidsthed og selvforståelse, ved at prøve at forstå og anerkende dig selv. Opbyg en kraftfuld, indre dialog, baseret på respekt og positivitet med dig selv. Sommetider er det udfordrende, men det er muligt.

Bliv din egen bedste ven

Vi har en tendens til at være forstående, understøttende og anerkendende overfor andre mennesker, vores venner, kolleger etc., men ikke overfor os selv.

Hvis du har det sådan, foreslår jeg at du begynder med at tale til dig selv, som du ville tale til din bedste ven. På den måde kan du opbygge en positiv, kraftfuld og kærlig relation til dig selv. Det vil tage tid at gøre det, men intention og klart fokus vil hjælpe dig med at holde ud. Giv dig selv en realistisk tidsramme til projektet i stedet for at forvente at det sker fra den ene dag til den næste. Giv dig selv 3 måneder, 6 måneder eller sågar et år til at nå målet

Mit arbejde med ethvert problem, mine klienter kommer med, er baseret på opbygning af selvbevidsthed, selvforståelse og handlekraft

Mens vi arbejder med problemer som depression, angst, stress, afhængighed, særlig sensitivitet og intuitiv empati, fokuserer vi samtidig på kvaliteten af klientens relation til sig selv. 

Som jeg tidligere har nævnt, er en god relation til os selv, vores indre barn, af afgørende betydning. Når vi respekterer og ærer denne værdifulde relation, er vi kreative, tilfredse, glade og åbne overfor andre og lever et liv med kvalitet. Vi flyder gennem alle vores naturlige og forskellige følelser, fordi vi ikke forventer af os selv, at vi er perfekte. Vi anerkender, at vi kan tage fejl ,og vi har ikke behov for at kontrollere alting for at kunne overleve fra den ene dag til den næste. 

Og hvad der er endnu vigtigere, er, at uanset hvad livet byder os, har vi tillid til at vi kan klare det – ikke fordi bare fordi vi tror vi kan – men fordi vi bliver i stand til at bede andre om hjælp. 

Jeg håber, du fandt artiklen nyttig, og at du vil være i stand til at tage det med fra den, der gav genklang i din situation. Hvis du har brug for individuel, personlig hjælp til at forså og befri dig selv fra dine udfordringer og blive din egen bedste ven, ser jeg frem til at møde dig og hjælpe dig på vej mod selvudvikling og selvforståelse. 

Med alle de bedste hilsner,

Melinda

 

Photo by Veronika Bykovich

Et lille trin kan hjælpe på vej til en lysere udsigt…

Ring til mig på +4529827417 eller indtast dine oplysninger forneden for at arrangere en aftale – jeg vender tilbage hurtigst muligt.

Hvis du ikke hører fra Melinda, er din henvendelse ikke blevet modtaget. Kontakt venligst Melinda på: melimarton@gmail.com.

Comments are closed.